3 Kafkaokur / Sabahattin Ali

11 Mayıs 2015

Bu hafta,o çok sevdiğim ve hepinizin mutlaka edinmesi gerketiğini düşündüğüm KAFKAOKUR dergisinden alıntılara yer vermek istiyorum.



Bu sayısında sevgili Sabahattin Ali 'yi dökmüşler kaleme... Öyle güzel anlatmışlar ki; hayatını,yaşadıklarını,yaşatılanları,eserlerini,yazma serüvenini ve daha bir çok ayrıntıyı.

Sabahattin Ali çok sevdiğim ve beğendiğim,bütün eserlerini keyifle tekrar tekrar okuduğum o kıymetli yazarlardan. Şimdi hayatına dair bazı detayları tekrar okuyunca kamçılandı sevgim ve bir de yürek sızım!

Ne için yazdığını ve bir çok yazarımız gibi ne çok haksızlığa uğradığını fakat asla pes etmediğini biliyorsunuzdur. Ve aşağıdaki sözlerinden de anlayacaksınızdır...



Söylediğim gibi,çok şey yaşamış ve çok şey de yaşatılmış Sabahattin Ali'ye... Uğradığı onca haksızlık yüzünden cezaevlerinde yatmış. Cezaevinde birlikte yattığı birinin aracılığı ile Yugoslav göçmenlerinden Ali Ertekin ile tanışmış.O sırada Sabahattin Ali bir arkadaşının kamyonunu çalıştırmakta ve nakliyecilikle uğraşmaktaymış.Ali Ertekin şoför yardımcısı olarak alınmış ve 31 Mart 1948'e hareket edilmiş.Kızılcadere köyünde kamyondan inilmiş ve kamyon geri gönderilmiş.Sabahattin Ali Üsküp bucağının Sazara köyü yakınlarındaki ormanda Ali Ertekin tarafından 2 Nisan 1948 tarihinde öldürülmüş.Ölüsü 16 Haziran 1948'de bir çoban tarafından görülerek jandarmaya bildirilmiş.Cenazesi tanınmaz haldeymiş.

Ölümüyle ilgili sır perdesi henüz tam olarak aydınlatılmamış ve ne yazık ki mezarı bile bilinmemekteymiş Sabahattin Ali'nin!



İşte böyle... Dergide de yazılı olduğu gibi;Sabahattin Ali,boyun eğmeyen,direnişçi bir aydın;üretken ve yaratıcı bir yazar olarak edebiyat,mizah,politika ve sanatın unutulmazları arasında seçkin ve sağlam yerini aldı.Günümüzde yapıtlarıyla topluma ışık tutmaya devam eden Sabahattin Ali,yaşamıyla,inanç ve değerleriyle,toplumsal olgular karşısındaki davranış,tavır ve tutumuyla da örnek bir insan olarak hatırlanacak daima!

Ve; iyi ki bu dünyadan Sabahattin Ali geçti ...

3 yorum:

  1. Harika bir paylaşım, yazmayı sevmenin en güzel anlamları aslında o ve onun gibiler, değerli bir his bunu yapabilmek, hele ki layığıyla yapabilmek bambaşka..
    Takibe aldık hemen, bize de bekleriz!Sevgilerimizle,

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, kitap önerilerini sizden alacağım. :) Paylaşım için teşekkürler. Bu arada bloğunuzu modalandda keşfettim ve takibe aldım. Benimde bir bloğum var. Ziyaretin beni mutlu edecek :) Sevgilerimle
    ( apaydindunyam.blogspot.com) 

    YanıtlaSil
  3. ilgi ve görüşleriniz için çok teşekkür ederim,hemen ziyaretinize gelip takibe alıyorum :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...